GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mi a TRAUMLIVE?

A TRAUMLIVE a filmzene koncertélménnyé emelése a filmekből, azaz ,,a mozi szimfóniája".  A filmzenék többsége önmagában, a filmektől külön életet élve is csodálatos darab. A nagy zeneszerzők olyan kiváló koncertszviteket írtak, amelyek komplexitásukban és hangzásukban, művészi értékükben a népszerű klasszikus darabokkal is felveszik a versenyt, de sokkal dallamosabbak és ,,emészthetőbbek" a nagyközönség számára. Ezeket az ismert filmzenéket kapcsoljuk össze a klasszikus hangszerek csodálatos és utánozhatatlan hangjával.

A legjobb művészekkel és szakemberekkel alkottuk meg az előadásainkat, hogy a lehető legszélesebb réteghez, a lehető legjobb minőségben juttassuk el a filmzene élményét, közelebb hozva a komolyzenében kevésbé jártas zenekedvelőket ehhez a csodálatos műfajhoz, amely egy elegáns koncertelőadásban ölt testet. Mindezt tesszük a zene iránti legnagyobb alázattal, rajongással és szenvedéllyel.

Mi a téma? Hogyan épül fel a koncert?

Egy koncert általában négy témából áll, melyek egyenként nagyjából 20-21 percesek, a bennük elhangzó zenéket pedig valamilyen ismérv (stílus, zeneszerző, korszak vagy filmtípus) szerint választottuk ki. A repertoár összeállításánál az is fontos szempont volt, hogy eltérő dinamikájú darabok szerepeljenek adott témán belül.

Más filmzenei koncerten filmet vetítenek. Lesz ezen a koncerten is vetítés?

Nem, ezen a koncerten nem lesz filmvetítés három ok miatt: 

   A filmstúdiók és a szerzői jogok képviselői alapvetően nem engedélyezik képi anyag megjelenítését, ezért tiltják a filmrészletek és a karakterek használatát a koncerteken. A TRAUMLIVE repertoárjában szereplő zenéket egyeztettük a kiadókkal, jogdíjat fizetünk, minden megfelel a hatályos jogszabályoknak, és nem kockáztatunk illegális megjelenítésekkel.

  Néhány koncerten az erőszakos jelenetek bemutatása is általános gyakorlat, amely így nem lehet gyermekbarát. Egyik célunk, hogy a mi előadásaink családbarát koncertek legyenek.

   Az a tapasztalat, hogy a vetítés elvonja a figyelmet a zenéről, és sokkal jobban élvezhető az előadás, ha nem kell a filmre is figyelni. A mi koncertjeinken a zene van a középpontban, a zene a főszereplő.

Alapvetően tetszik a koncert repertoárja, de miért hiányzik sok kedvenc?

Egy-egy koncert anyaga csak egy része annak a széles repertoárnak, amelyet a további koncertjeinken megismerhet majd a közönség. Igyekeztünk úgy válogatni a műveket, hogy az összeállítás változatos legyen, több zeneszerző, különböző stílusú művek, eltérő korszakok kerüljenek az előadásba, így a koncert mindenki számára élmény lehessen. A premierek után a témákat kombinálni is fogjuk. Javaslatokat is szívesen fogadunk és bízunk benne, hogy a Te kedvenced is sorra kerül majd!

Milyen hangzásra számíthatunk?

Mivel a filmzenék nagy részét klasszikus zenekarra írták, így mi is szimfonikus zenekar közreműködésével adjuk elő a darabokat. Bizonyos zeneszerzők és művek esetén különlegesebb hangszerek is megszólalhatnak a zeneszerző, illetve a mű stílusától és korszaktól függően. Ettől olyan csodálatos a filmzene műfaja: ötvözi a komoly- és a könnyűzenét komplex élményt adva.

A  filmek egy részét nem is láttam. Miért kerültek be kevésbé ismert darabok?


A válogatás során a zene volt az elsődleges szempont. Sok esetben népszerű film népszerű zenéje szerepel a repertoárban, de miért mellőznénk egy gyönyörű melódiát, csak mert kevésbé ismert filmből származik? Csatlakozz Facebook- és Instagram-oldalunkhoz, ahol naponta ajánlunk filmzenéket a repertoárból, a filmekkel és a zenékkel kapcsolatos érdekes témákról beszélgetünk, s időszakonként ajánlunk linkeket, ahol meghallgathatod a válogatásokban szereplő filmzenéket. Szintén fontosnak tartjuk, hogy olyan darabokat is játsszunk, amelyek kevésbé ismertek vagy ritkábban hallhatók.

Hogyan értesülhetek a legfrissebb koncertekről?

Javasoljuk, hogy iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol az e-mail cím megadásával értesülhetsz a koncertjeinkről, a repertoárról. Kövess minket Facebookon és Instagramon, ahol hetente többször is jelentkezünk informatív, érdekes és szórakoztató tartalmakkal.

Mikor lesz vidéken is ilyen koncert?

Már dolgozunk a vidéki koncertsorozaton, a nagyobb városokba mindenképpen eljut a produkció. Reméljük, hamarosan vidéken is találkozunk. 

A koncerteken lesz hangosítás, vagy csak a szimfonikus zenekar?

A nagy koncerteken, mint például a Budapest Arénában, természetesen hangosítjuk a zenét, hisz a cél a lehető legjobb hangzás minden vendég számára. A hangosításhoz a legjobb eszközöket használjuk, hogy a lehető legtisztábban adjuk vissza a szimfonikus zenekar eredeti hangzását. A hangzásnak tér kell és a térnek hangzás.

Milyen járványügyi intézkedések, korlátozások vonatkoznak a koncertekre?

Kiemelten fontosnak tartjuk a vendégeink és művészeink biztonságát. A koncertjeinken mindig a hatályban lévő járványügyi intézkedések szerint járunk el. Természetesen igyekszünk az aktuális rendelkezéseket jól láthatóan feltüntetni, és tájékoztatni a közönségünket.

TRAUMWORKS KFT.
2146 Mogyoród, postafiók: 17.

info@traumlive.com

facebook.com/traumlive

traumlive_

ÍRJ NEKÜNK! Véleményed, javaslatod fontos számunkra!

(*) kötelező mező
Köszönjük!
Oops! Nem sikerült elküldeni!

COPYRIGHT     TRAUMWORKS 2022